• Nu gratis verzending vanaf 50,-
  • GRATIS verzending op Oceonics Safety Razors!
  • Schrijf een review en win €25 !
  • Nu gratis verzending vanaf 50,-
  • GRATIS verzending op Oceonics Safety Razors!
  • Schrijf een review en win €25 !

RECEPT: Zo maak je je eigen wasmiddel!

Recept voor het maken van je eigen wasmiddel

Wasmiddel is duur, dat is inmiddels wel bekend. Maar dat hoeft dus niet zo te zijn! Met bijvoorbeeld de EcoEgg bespaar je al honderden euro's op jaarbasis maar zelfs het maken van eigen wasmiddel is mogelijk! Wasmiddel maken is heel eenvoudig en leuk om te doen! Daarnaast is wasmiddel zonder chemicaliën beter voor je kleding, de wasmachine en het milieu.

Wat heb je nodig?

  • 40 gram geraspte zeep (bijv. aleppozeep) of kant-en-klare zeepvlokken
  • 20 gram soda (alleen nodig bij witte was)
  • 2,5 liter kokend water
  • Optioneel als parfum: 30 druppels etherische olie

Hoe ga je te werk?

Kook een halve liter water. Voeg de zeepvlokken toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog 2 liter kokend water toe.
 
Giet de helft van het zeepmengsel over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan. Met een magneet kun je testen of je trommel van aluminium is of van rvs, bij een rvs trommel blijft de magneet plakken en is de trommel van aluminium dan kleeft het niet.)
 
Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 15 druppels per 1,25 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan iets meer. 
 
Citroenolie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. We voegen zelf vaak nog een lepel biologische zuurstofbleek toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.
 
Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt
 
Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.
 
Bij een gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.
 
Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel-achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (eventueel met de staafmixer maar meestal gaat het met een houten lepel ook prima)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.
 
Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig.
 
Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Schrijf een reactie

Comment are moderated