Verban plastic uit je leven met deze 10 plasticvrije alternatieven!
Plastic wordt zo langzamerhand het nieuwe roken. In oktober werd er in Brussel gestemd voor het verbod op single-use plastic zoals rietjes, wegwerpservies en wattenstaafjes. Enige tijd geleden ging ook de plastic tas in de ban. Deze positieve veranderingen dragen bij aan de wereld van morgen: een schonere en betere wereld voor de generaties na ons. Jij kunt nú al het verschil maken door deze 10 producten te vervangen door een plasticvrij alternatief.
1. Je plastic flesje vervangen voor een duurzame variant
Het is wel een beetje een inkopper, maar een plastic single-use flesje kan écht niet meer. De flesjes van Dopper zien we vaak voorbij komen, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar flesjes van bioplastic zoals de Be O waterfles gemaakt van suikerriet of kies voor een RVS variant. Het voordeel van RVS is dat het geen smaak aanneemt en makkelijk schoon te maken is.
2. Wattenstaafjes van bamboe of een herbruikbaar oorstokje
Wattenstaafjes met een plastic ‘body’ mogen niet meer verkocht worden in 2021. Ontdek daarom alvast welk alternatief je het fijnst vindt. Kies bijvoorbeeld voor bamboe, zoals deze wattenstaafjes van Humble Co of béter nog, gebruik een oorstokje van Oriculi die je kunt hergebruiken! Een herbruikbaar oorstokje is niet alleen de meest duurzame keuze, maar ook nog eens de meest voordelige keuze!
3. Plastic flessen voor shampoo en douchegel
Dat we plastic flessen voor ons drinkwater in de ban hebben gedaan is stap één. Maar wat dacht je van alle plastic flessen voor shampoo en douchegel die we met z’n allen weggooien? Deze berg plastic afval vergeten we jammer genoeg snel en dat terwijl er een ruim aanbod is aan alternatieven. Ga voor een zerowaste badkamer met een shampoobar van Lamazuna of een zeep van Werfzeep. Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van een blok zeep, is het handig om deze te bewaren in deze handige bewaarpot.
4. Plastic rietjes zijn voor mietjes
Plastic rietjes zijn één van de hoofdrolspelers in de plasticsoep. Gebruik dus liever géén rietje of overweeg een alternatief. Mocht je niet zonder rietje kunnen, zorg dan dat je altijd een alternatief op zak hebt zoals deze glazen rietjes, bamboe-rietjes of de RVS-variant.
5. De plastic tas
De plastic tas is gelukkig al wat langer “verboden” in ons land, maar er zijn er helaas nog veel te veel in omloop. Stop een katoenen tas standaard in je handtas of rugzak om ook bij onvoorziene omstandigheden een duurzaam alternatief bij de hand te hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze hippe granny-tas of deze grote katoenen shopper.
6. Nostalgie: De broodtrommel!
Wat was het vroeger toch een spannende activiteit; je broodtrommel openen en hopen dat je moeder wat lekkers op je brood had gedaan. Breng deze nostalgie terug en ga voor een duurzame lunchbox van RVS of een bioplastic-variant. Ook voor de grote eters zijn er lunchboxen!
7. Koffie to go met een scheutje duurzaamheid
Rituelen zijn er om in stand te houden, dus een ochtend koffie in de trein mag best blijven. Verduurzaam je ritueel door je eigen koffiebeker mee te nemen. Dit pakt tegenwoordig zelfs voordeliger uit bij sommige koffiezaken, waarbij je korting krijgt door je eigen koffiebeker mee te brengen. Ga voor een leuke print of een koffie XL met deze handige koffiebekers van Ecoffee. Kijk ook eens naar de duurzame thermosbekers van Retulp!
8. Wattenschijfjes aan de waslijn
Alleen in Nederland worden er al ruim 7 miljard (!) wattenschijfjes per jaar gebruikt en na single-use in de prullenbak terecht komen. Ga voor een alternatief die én beter is voor het milieu én voor je portemonnee. Met deze handige wasbare wattenschijfjes (inclusief opbergbox en waszakje) zit je nooit zonder en verlaag je je ecologische footprint ook nog eens, win-win!
9. Vervang je plastic tandenborstel voor een bamboe-variant
Zeg gedag tegen je plastic tandenborstel en ga voor een bamboe tandenborstel van Humble Brush. Ieder jaar worden er 2 BILJOEN tandenborstels van plastic weggegooid. Dit belachelijke cijfer moet drastisch omlaag en daarom is een tandenborstel van bamboe geen overbodige luxe. Berg ze op of neem ze mee in een handige bamboe koker.
10. Dameshygiëne; eindeloos veel tampons en inlegkruisjes
Je doet er helaas niets tegen, maar tijdens het ‘menstruatieleven’ van een vrouw worden er gemiddeld zo’n 11.000 tot 13.000 tampons of inlegkruisjes gebruikt. Heb je wel eens aan een menstruatiecup gedacht? In het begin is het even wennen met het gebruik ervan, maar steeds meer vrouwen zweren erbij. De menstruatiecup is herbruikbaar en draagt daarom bij aan een zero waste lifestyle. Daarbij komt dat het ook erg voordelig is voor de portemonnee.
Deze alternatieven zijn makkelijk in je leven te implementeren, dus waar wacht je nog op? Ga plasticvrij door het leven!
Heb jij nog meer tips voor een plasticvrij leven? Laat het weten in de reacties!