Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?
Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?
Het produceren van voedsel en alledaagse huishoudartikelen heeft gevolgen voor het milieu. Duurzaamheid staat niet altijd hoog in het vaandel bij producenten, waarbij kostenbesparing veel aantrekkelijker klinkt. Een ecologisch verantwoorde maatschappij is enkel en alleen mogelijk wanneer consumenten, producenten en boeren hieraan meewerken. Echter is het de overheid die ons een duwtje in de goede richting kan geven, maar willen ze dat wel?
Wereldwijd is de productie van voedsel verantwoordelijk voor circa 25% van de totale broeikasgasemissies, en voor circa 60% van het verlies aan biodiversiteit op land. De voeding die wij in Nederland consumeren, komt van producenten over de hele wereld. Vooral de productiefase hebben grote invloed op het milieu; denk maar eens aan de grote stukken land die nodig zijn voor het verbouwen van groenten en fruit. Transport, verwerking en bereiding van voedsel hebben minder grote impact.
Wat iemand als duurzaam ziet, verschilt per persoon. De een ziet iets als duurzaam wanneer het met dierenwelzijn te maken heeft; wanneer een varken in een modderpoel kan wroeten is het een duurzaam stuk vlees. De ander ziet iets als duurzaam wanneer het weinig broeikasgasemissies zijn uitgestoten bij de productie. Er is hier geen goed of fout, maar kunnen wel met elkaar conflicteren. De VN (Verenigde Naties) heeft duurzaamheid als volgt geformuleerd: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”. Best mooi gezegd toch?
Maar hoe zorg jij nu dat je bewuster en ecologisch verantwoord gaat leven? Met goede keuzes op het gebied van vervoer, eten en spullen kun je al een verschil maken. Over enkele tientallen jaren is het aardgas op en moeten we over op duurzame energie om onszelf niet afhankelijk te maken van andere landen.
Kortom: Behalve de mooie uitspraak van de VN is er geen échte definitie van duurzaamheid. Iedere dag een stukje beter en bewuster komt daar het dichtst bij. Duurzaam en groen boodschappen doen!