• Nu gratis verzending vanaf 50,-
 • GRATIS verzending op Oceonics Safety Razors!
 • Schrijf een review en win €25 !
 • Nu gratis verzending vanaf 50,-
 • GRATIS verzending op Oceonics Safety Razors!
 • Schrijf een review en win €25 !

10 tips voor een duurzamer leven

10 tips voor een duurzamer leven

Het begint een steeds populairder onderwerp te worden; duurzaamheid. Ieder bedrijf pretendeert er volop mee aan de slag te zijn en we zijn allemaal bezig onze eco footprint te verlagen. Weet je niet meer waar te beginnen of wil je nóg duurzamer leven? Ik geef je 10 tips!

 1. Minder/geen vlees eten

  Laten we maar beginnen met de meest cliché tip om duurzamer te leven. 14,5% van alle broeikasgassen worden veroorzaakt om jouw hamburger in de schappen te krijgen. Hiernaast moet er enorm veel bebossing worden gekapt en water worden getapt voor het onderhouden van vee. Dus laat eens wat vaker dat hamburgertje staan. Tip: Er zijn tegenwoordig enorm veel vleesvervangers waar jij met een blinddoek het verschil niet proeft tussen je échte en “neppe” burger. De speckjes van de Vegetarische slager zijn mijn favoriet, ik wil niet anders meer!
  1. Lifehack: doe de deksel op de pan als je pasta, rijst of groenten kookt

   Dit zorgt voor 2-3 keer minder energieverbruik. Dat is even makkelijk bespaard! Ook goed voor je energierekening.
  1. Schrijf je uit voor reclamefolders

   Dit scheelt behalve in papier ook nog eens impulsaankopen, win-win! Hiernaast zijn alle reclamefolders tegenwoordig digitaal te vinden, bijvoorbeeld met de app: Reclamefolders.
  1. Ga voor bamboe in plaats van plastic

   Plastic is het scheldwoord onder de duurzame medemens. Ook de EU begint plastic te verbannen waar mogelijk, dus waarom niet in jouw badkamerkast? Ga bijvoorbeeld voor een bamboe tandenborstel of borstel/kam.
  1. Digitaliseer in plaats van papier

   Ik ben zelf een enorme app-freak, en heb bijvoorbeeld mijn zorgverzekering (Anderzorg) gekozen omdat zij volledig digitaal zijn (geen zorgpasje meer, dus minder plastic). Er zijn onwijs veel goede apps voor dagelijks gebruik. Denk maar aan de Appie-app waarbij je je boodschappenlijstje op volgorde van jouw favoriete winkel kunt maken en hier ook nog eens geen handscanner meer nodig hebt omdat dit ook via de app kan (mits je op de WiFi zit). Ook de NS laat je kaartjes kopen via de app die je kunt laten scannen. Scheelt papier, plastic en het verliezen van pasjes/bonnetjes.
  1. Douche 0-1 keer per dag

   Klinkt goor, is best normaal hoor. Kies ervoor om bijvoorbeeld ’s avonds voor je naar bed gaat te douchen, en was je ’s ochtends met een washand en wat zeep. Ook niet iedere dag douchen is helemaal niet vies en is zelfs goed voor je lichaam, aangezien je normaal alle bacteriën weg wast, zelfs de goede die je nodig hebt. Kijk aan het eind van het jaar eens op de water rekening en schrik niet hoeveel je hebt bespaard.
  1. Spoel je WC met de “kleine knop”

   Zelfs met de grote boodschap voldoet de kleine doorspoelknop. Bespaart weer een hoop water op jaarbasis!
  1. Neem een tijdschriftabonnement samen met vrienden

   Neem het abonnement met 2-3 vrienden, scheelt je een hoop kosten en is goed voor het milieu. Bij sommige aanbieders kun je er zelfs voor kiezen om een digitaal abonnement te nemen, dit is natuurlijk helemaal voordelig!
  1. Gebruik een deodorant in blokvorm

   Het is even wennen, maar niet veel gekker dan je wassen met een stuk zeep. De deodorant van bijvoorbeeld We Love The Planet ruiken heerlijk en is volledig biologisch. Je doet er ook nog eens vele malen langer mee dan een deodorant spray.
  1. Investeer in wasbaar maandverband of biologische tampons

   Klinkt gek, is even wennen maar zó veel beter voor het milieu. Een menstruatiecup wordt ook steeds vaker gedragen.

  Met deze tips kun je je leven een heel stuk duurzamer maken en voor je het weet leef je volledig ecologisch verantwoord. Heb jij nou nóg een tip? Laat het weten in de comments!


  Schrijf een reactie

  Comment are moderated